Voorwoord van Heleen Zuiderduin

Het is november en we hebben de eerste storm en regen alweer gehad. Gelukkig zijn de meeste Blijf fitlessen gewoon binnen en kan u gewoon lekker blijven bewegen met elkaar. In het Soesterkwartier is de yogagroep al aan hun 46ste jaar samen begonnen! In deze nieuwsbrief aandacht voor nieuwe lessen die we willen opstarten en natuurlijk gezellige evenementen waar u aan mee kunt doen. Er zijn al meer dan 60 verschillende Blijf fitactiviteiten en we zijn op de hoogte van nog veel meer sport- en beweegaanbod in Amersfoort. Daarnaast worden er op steeds meer locaties cursussen Vallen Voorkomen georganiseerd om het hoge aantal valongelukken terug te dringen. Dus neem contact met ons op voor informatie of om ons Blijf fitboekje met al het aanbod te ontvangen.

  • Voorlichting In Balans:  Voor iedereen die wil weten wat een valpreventie cursus inhoud en wat er bij komt kijken – 22 november 2023
  • Dansbal: In het klokhuis organiseren de dans docenten een gezellig dansbal – 22 november 2023
  • Lichtjestocht Soesterkwartier – Wandel mee door de gezelligste kerstwijk van Amersfoort – 20 november 2023
  • Cognitieve fitness.  Fit zijn is meer dan alleen een goede lichamelijke conditie. Ook een vitale geest is belangrijk. Daarom is cognitieve fitness ontwikkeld. Tijdens de training zal de docent verrassen met uitdagende oefeningen om het brein aan het werk te zetten. Door uw hersenen op deze manier uit te dagen, bent u in staat het leven (weer) in eigen hand te nemen. In de lessen worden concentratie, reactievermogen en remming getraind. Het laatste is bijv. belangrijk om niet op elke impuls of afleiding te reageren, zodat u zich beter kan concentreren op een gebeurtenis of handeling. Door de oefeningen van cognitieve fitness bent u in staat anders om te gaan met veranderingen. Erik Scherder is erg positief over deze training. En cognitieve fitness is ook vooral leuk! Er wordt veel gelachen tijdens de lessen en lachen is gezond! Kom gerust een gratis proefles doen.Locatie: gymzaal De Neng, Engweg 7 in Hoogland. Dag & Tijd: Dinsdag 15.30-16.30 uur.  Kosten: 10 euro per maand. Aanmelden/ info: per mail of 06-17455323
  •  Nieuwe Tai Chi groepen.  Onderzoek toont aan, dat Tai chi een heel goede bewegingsvorm is en vooral ook als je niet meer piepjong bent. Er wordt gewerkt aan spierkracht, balans en houdingsverbetering. Dit in combinatie met concentratie- en ontspanningsoefeningen maakt het tot een effectieve valpreventie. Er is heel veel belangstelling voor Tai Chi en Qi gong. En de bestaande groepen zitten helemaal vol. Daarom willen we een cursus van 10 lessen opstarten, wat daarna een nieuwe groep kan worden in Amersfoort Noord. Heeft u belangstelling? Laat het ons weten, dan wordt u uitgenodigd voor een proefles. Locatie: Kosmonaut 9 (Talentacademy).  Dag en tijd: vrijdag 9:00 tot 10:00 uur. Kosten: 45 euro voor 10 lessen. Aanmelden/ info: mail of 06-17455323.
  • Walking Football. Ben je 55+ en nog steeds gek op voetbal? Kom dan gezellig meedoen met de groep op dinsdagmorgen bij VV Hoogland. Het is voetballen zonder tackelen en hardlopen. Je hoeft geen ervaring te hebben. Voetbal hoeft niet snel te gaan om mooi te zijn. Kom samen in ontspannen sfeer een balletje trappen. Lekker bewegen in de buitenlucht en na afloop een kop koffie in de kantine. Je wordt ook fit en vitaal van. Locatie: VV Hoogland, Sportlaan 20 Hoogland.  Dag en tijd: Dinsdag van 10-11 uur en koffie na afloop.  Kosten: ongeveer 80 euro per jaar.  Kom vrijblijvend een keer meedoen op dinsdagmorgen! Aanmelden: pkorting@hetnet.nl of 033-4802937.
  • Blijf Fit gym voor dames. Op de woensdagmorgen wordt er in de Hoeksteen veel bewogen en gelachen door de deelnemers van 2 gymgroepen, die al meer dan 30 jaar bestaan. Er wordt gewerkt met allerlei sportmaterialen als ringen, elastische banden, ballen en elke week is de les weer anders. Na afloop is er een kopje koffie waarbij de deelnemers fijn kunnen bijpraten. Er zijn 2 groepen, zodat iedereen op eigen niveau kan meedoen. Uitspraak van een deelneemster: “Ik voel me na de gym altijd weer vrolijk en actief.” Locatie: Kerk de Hoeksteen, Klaartje Donzepad 59 (achter de Jumbo) in Schothorst. Dag: Woensdag. Tijden: van 9 tot 10 uur (staan en lopen). Van 10.15-11.15 uur (rondom de stoel).  Kosten: 12 euro per maand en een proefles is gratis. Aanmelden of info: mail of 06-17455323.
  • Fit bij de koffie. Vrijwilligers in het zonnetje. Dit keer weer een team van toppers. Judith  en Sileshi. Zij geven Fit bij de Koffie, gymnastiek op de stoel, aan de ouderen en helpen daarmee de spieren en gewrichten soepel te houden. Ieder lichaamsdeel komt aan bod met verschillende gecontroleerde bewegingen en oefeningen. Geduldig en enthousiast gaan zij met de mensen aan het werk. Zij staan iedere donderdag klaar in St. Elisabeth Gasthuis in Kruiskamp. Ook Adrie moet zeker genoemd worden. Zij staat helaas niet op de foto, maar ze zet zich ook altijd vol passie in.  Judith, Mieke en Sileshi geven ook Fit bij de Koffie op dinsdag in seniorenflat de Zwaluw in Liendert. Ze maken zich hard voor het belang van bewegen en benadrukken hoe belangrijk een positieve instelling is voor de kwaliteit van leven. Wat een waardevol werk verrichten jullie, petje af. We willen alle vrijwilligers heel erg bedanken voor hun inzet. Iedere week staan er op zeker 16 verschillende locaties in Amersfoort vrijwilligers klaar om met een groep senioren te bewegen op en rond de stoel. We zijn hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers die o.a. dit topteam willen bijstaan.
  • Vitality club. Een Vitality club is een groep bewonersvanaf ongeveer 50 jaar en ouder die geregeld op doordeweekse dagen, een uur samen buiten beweegt in hun eigen wijk. Er worden oefeningen gedaan om de algehele conditie te verbeteren. Ook worden spierkracht van alle spiergroepen en balans getraind, zodat valpreventie ook wordt meegenomen. Deelnemers doen deze oefeningen op hun eigen tempo/niveau. De vitality club wordt de eerste 3 maanden ongeveer bijgestaan door een professional om de oefeningen aan te leren en dat de bewoners kunnen zien hoe het werkt. Vanaf het eerste moment wordt gecommuniceerd dat de groep selfsupporting is na verloop van tijd doordat iemand uit de groep dit gaat overnemen als coach en organisator, de zogenaamde peercoaching. In Amersfoort is er bij Tennisvereniging Nieuwland net een vitality club gestart. Wees welkom om mee te doen!  Locatie:TV Nieuwland, Nieuwlandseweg 4, Amersfoort.  Dag: Maandag van 10 tot 11 uur.
  • Kerstcadeau. Grijs gedraaid.  Je kent vast een speciaal iemand in je leven, zoals je opa, oma of die vriendelijke buurman of buurvrouw, die wel wat extra gezelschap kan gebruiken tijdens de feestdagen. Speciaal voor deze groep mensen hebben wij een hartverwarmende uitnodiging. Op de middag van 24 december, in de betoverende sfeer van kerst, nodigen wij jullie van harte uit voor de voorstelling Grijs Gedraaid. Dit evenement wordt mogelijk gemaakt door Flint en Rabobank en we willen ervoor zorgen dat niemand zich eenzaam voelt tijdens deze bijzondere tijd van het jaar.  Ken jij een oudere die wel wat gezelschap kan gebruiken tijdens de kerst? Nodig hem of haar uit om samen met jou naar de voorstelling te komen! De toegang is gratis, maar we vragen je wel om je snel aan te melden via de uitnodiging. Laten we samen de magie van Kerstmis delen en herinneringen creëren die een leven lang meegaan. We kijken ernaar uit om jullie te verwelkomen op 24 december in Flint voor Grijs Gedraaid.

Voor verdere informatie over Nieuwsbrief SRO Amersfoort Seniorensport  november 2023 – Zie  QR code.

Bezoekadres SRO Amersfoort,
Soesterweg 556, 3812 BP Amersfoort, 033 – 42 25 100.