Voorwoord van Heleen Zuiderduin:
Hebben jullie ook zo’n zin in een actief voorjaar? In deze nieuwsbrief staan weer volop nieuwe activiteiten en cursussen om aan mee te doen. De jaarlijkse Gezondheidsmarkt organiseren we dit jaar in de wijk Schothorst. Ga erheen voor een lekker hapje, een health check en een gesprek met de leefstijlcoach of consulent van Indebuurt033. En we kijken al uit naar de start van de Wandel Challenge in April. Ook als je opziet tegen 1 km lopen, kun je meedoen en wekelijks vooruitgang boeken! Goed om te weten, dat er in diverse wijken vaste wandelgroepen zijn en ook bij de atletiekverenigingen, waarbij je het hele jaar mee kunt lopen. Er starten verschillende trajecten In Balans om nog heel lang zelfstandig, sociaal actief en zelfverzekerd te blijven. Zumba is onverminderd populair en we starten nu definitief een nieuwe avondgroep vlakbij de wijk Vathorst.

Save the date:

Clinic Nordic Walking
Doet u mee? We starten om 10u bij Pieter en Bloklandsgasthuis
21 feb.

Start 1e Zumbales Talentacademy
Verderop in deze nieuwsbrief leest u hier meer over
26 feb.

Informatiebijeenkomst Valpreventie
Locatie Hoogland. Laat u bijpraten over de inhoud van de cursus Valpreventie
28 feb.

Beweegcafé
Speciaal voor trainers van verenigingen met 50+ aanbod
11 mrt.

Informatieavond Wandelchallenge
Wilt u weten wat u kan verwachten van de wandelchallenge? Laat u bijpraten!
15 apr.

Evenement:

Gezondheidsmarkt Schothorst
Hoe kunnen we gezond oud worden? Het is een feit dat we steeds ouder worden. We willen ook graag fit en vitaal blijven, zodat we kunnen blijven genieten van het leven. Hoe doen we dat? We hebben voor deze dag diverse professionals uitgenodigd om tips te geven en er is een fittest, waar ook uw bloed nagekeken kan worden. Natuurlijk zijn er ook gezonde en lekkere hapjes op deze dag!

PROGRAMMA  Dinsdag 16 april
14.00 start gezondheidsmarkt
14.00-17.00 U kunt laten testen hoe vitaal u nu bent door de buurtsportcoach. U krijgt een persoonlijk beweeg- en leefstijladvies op maat. U kunt ook uw bloed laten prikken op cholesterol en bloedsuiker door doktersassistenten.
14.00-17.00 gezondheidsplein met informatie over een gezonde leefstijl en info van o.a. de consulent van Indebuurt033 , leefstijlcoach, fysiotherapeut, Rode Kruis aan huis, het inloophuis en buurtsportcoach
14.30-15.10 workshop zingeving
15.20-16.05 workshop leefstijl waarmee je gezond 100 kunt worden
16.10-16.55 workshop valpreventie
17.00 einde gezondheidsmarkt

De gezondheidsmarkt vindt plaats in Kerk De Hoeksteen, Klaartje Donzepad 59 (achter de Jumbo). Het is gratis. Aanmelden via 06-17455323

Valpreventie
Op maandag 11 maart start er een nieuwe cursus Valpreventie in Hoogland. Reeds meer dan 200 mensen in Amersfoort gingen u voor. Uitspraken van deelnemers na afloop:

“Ik voel me weer steviger op de been en ga makkelijker de deur uit.”
“Laatst viel ik toch bijna en kon mezelf toen goed opvangen!”
“Mijn beenspieren zijn veel sterker en ik sta veel makkelijker op uit een lage bank of auto.”
“Ik voel me weer jaren jonger en stap ook vaker op de fiets!”

De gratis informatiebijeenkomst is op woensdag 28 februari om 10.30 uur in Dorpshuis De Neng, Engweg 7. Vanaf 10.00 uur staat er koffie voor u klaar. Tijdens deze informatiebijeenkomst leggen wij uit van de cursus Valpreventie inhoud en wat u kunt verwachten.

De cursus is een intensief traject waarin u in een groep 2 keer per week traint met een fysiotherapeut om uw spierkracht en souplesse te verbeteren. U krijgt ook informatie van een diëtist en een ergotherapeut. Er is een goede sfeer en het is gezellig om samen te oefenen. Voor vallen geldt ook: Voorkomen is veel beter dan genezen!

Cursusperiode: van 11 maart tot en met 22 mei
Tijdstip: maandag en woensdag van 13.30-14.30 uur
Locatie: De Inham aan de Hamseweg 40
Kosten: 75 euro voor 22 bijeenkomsten (steeds meer verzekeringen dekken deze kosten)
Aanmelden via onderstaande button of bellen naar 06-17455323

In andere wijken starten ook trajecten, zoals:
Februari in Amersfoort Zuid, in maart in de wijk Nieuwland en in april in het centrum van Amersfoort en in de wijk Liendert

Blijf Fit
Start Zumba
Zumba blijft ongekend populair. Vandaar dat we een nieuwe groep opstarten. Op maandag 26 februari start en er nieuwe zumbales voor 50+ in Amersfoort Noord. Houd u ook zo van bewegen op muziek? In het afgelopen jaar hebben we veel aanmeldingen gehad voor zumbalessen in Vathorst en nu is er een enthousiaste docent gevonden. Al swingend op lekkere muziek aan de conditie en coördinatie werken. Zo wordt trainen een feestje! We gaan van start met 10 lessen. Bij voldoende belangstelling wordt het een vaste activiteit. Dag: elke maandag vanaf 26 februari, Tijd: 20.00-21.00 uur, Adres: De Talentacademy, Kosmonaut 9 in Amersfoort Noord vlakbij de fietstunnel van de Hebberd. Kosten: 40 euro voor 10 lessen. Kom een gratis proefles doen. Bellen naar 06-1745532.

Fiets & wandeltocht
De fiets- en wandelcommissie van SRO organiseert weer de halfjaarlijkse fiets- of wandeltocht. U kunt kiezen uit 30 of 40 km fietsen of 2,5 uur wandelen.

Na afloop is er een loterij, een pannenkoek en geweldige muziek van de The Sixties Generation. Komt u ook weer meedoen?

Datum: zaterdag 20 april
Tijdstip start: tussen 9.15 en 10.30 uur.
Locatie: Pannenkoekenboerderij De Kabouterhut, Barchmann Wuijtierslaan

Kosten: 6 euro inclusief een consumptiebon, een lot, korting op een pannenkoek en muziek van de Sixties Generation.

Fit bij de koffie
Mijn naam is Elaine Verlinden
Sinds 2022 coördineer ik het fantastische project Fit bij de Koffie in Amersfoort. Een groot aantal vrijwilligers geven op verschillende locaties waar ouderen komen Fit bij de Koffie, gymnastiek op de stoel. Zij helpen zo de spieren en gewrichten soepel te houden. Geduldig en enthousiast gaan zij met de mensen aan het werk.

Dit kan jij ook! Misschien wil je af en toe kan invallen of kan je juist eens per week of per twee komen helpen. We proberen zoveel mogelijk in te zetten om twee vrijwilligers op een groep te hebben.

Wil jij of ken je iemand die Fit bij de Koffie wil geven? Laat het ons weten en wees welkom op onze gratis cursus Fit bij de Koffie donderdag 15 en 29 februari a.s. Tijdens deze training informeren we je over wat ouder worden met je kan doen en waar je rekening mee kan houden als je werkt met senioren. Ook krijg je een hoop inspiratie mee over wat je kunt doen voor een leuke een veilige invulling van een Fit bij de Koffie-beweegles. Zie de laatste foto voor een impressie van deze cursus.

Beweegcafé
Willen jullie ook een groei doormaken met de vereniging? Of, had jij vroeger een actief verenigingsleven, en heb je hier weer tijd en ruimte voor om dit op te pakken? De 50 plusser bij de vereniging geeft zoveel mogelijkheden! Afgelopen jaar zijn we gestart met een intensief traject wat heeft geleid tot meer aanbod voor de 50-ers bij sportclubs. Denk aan verschillende “walking varianten” in diverse sporten.

Maar we willen meer, dus starten we een nieuw traject op. Deze gaat van start op maandag 11 maart. Graag vertellen we je meer over de mogelijkheden voor jouw sportvereniging. Dat niet alleen, we gaan ook aan de slag met het ASM Model. Het Athletic Skills Model (ASM) is een praktisch en wetenschappelijk model uit Nederland voor veelzijdig bewegen. Dit model geeft trainers een uitstekende uitgangspositie voor complete training te bieden.

Sociaal Vitaal
Interview deelnemers Sociaal Vitaal In Kleur.
Op donderdag 8 februari mocht ik aan tafel zitten bij de dames die deelnemen aan de Sociaal Vitaal In Kleur lessen. Ik mocht kennis maken met Leila, Mina en Rakia. Deze drie vrouwen wonen al meer dan 50 jaar in Nederland. Ik word gelijk met open armen ontvangen. Ze vinden het gelijk gezellig dat ik mee eet met het fruit dat ze na de sportles krijgen. Het is niet moeilijk om een gesprek te beginnen over de sportles, ze komen namelijk met veel enthousiasme bij mij aan de tafel zitten.
Als ik de vraag stel; hoe was de sportles? Beginnen ze gelijk dingen te roepen als top, goed voor de conditie en ik wil meer! Als ik hierop doorvraag benoemen ze niet alleen dat de sportles goed is, maar dat het vooral heel waardevol is dat ze elkaar ontmoeten, elkaar vragen stellen over het gezin, meedenken met het vertalen en dat het sporten een fijn gevoel geeft. De vrouwen geven aan dat ze de fitnessoefeningen, de sport en spel activiteiten en de ontspanning erg leuk vinden! Het bijzondere van dit gesprek is dat meerder vrouwen aangeven is dat de lichamelijke pijntjes die ze voor de sportles hebben met sportoefeningen worden weggehaald.
Leila geeft aan dat vrouwen elkaar meenemen naar deze les, omdat het zo goed voor ze is. Ze geeft aan dat er vrouwen zijn die al 25 jaar thuis zitten en nu voor het eerst, letterlijk, in beweging komen! Het fijne is dat Leila zeven verschillende talen spreekt, waardoor Leila indien nodig kan vertalen. Ook neemt Leila vrouwen mee naar de dokter om ook hier als tolk te figureren. Mooi om te zien dat sport ook op deze manier verbindt.
Wil jij of ken jij iemand die met deze enthousiaste vrouwen wil sporten dan ben je van harte welkom om een keer mee te doen! Je mag natuurlijk ook een vriendin meenemen. Je kan je opgeven via onze sportdocent Henrike Bosscha op 06-22917863. Deze sportles is uitsluitend voor vrouwen. Er is ook een mannengroep op maandagavond van 19:30 tot 21:00. Om je hiervoor aan te melden kan je mailen naar lvdgroep@sro.nl.

Tenslotte
Kandidaten gezocht voor Nederland in beweging!
Gezocht: kandidaten voor Nederland in Beweging! – MAX Vandaag

 

SRO Buursportcoach Seniorensport Amersfoort
Bezoekadres
Soesterweg 556
3812 BP Amersfoort
033 – 42 25 100