Democratie – Filosofisch Café ‘De Wereld van NU’


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: di 10 oktober 2023, 10:15 - 11:45

Indien volgeboekt, geef je onderaan dit bericht op voor de reservelijst

‘Wanneer moderne samenlevingen in de stemming zijn om hun sterke punten uit te venten, is er één kenmerk dat ze er altijd uitpikken en met bijzondere eerbied benoemen: ‘wij leven tenminste in een democratie’. (Bron: Hoe overleef ik de moderne wereld – Alain de Botton)

Geïnspireerd door en gebaseerd op het laatste boek van Alain de Botton (School of Life) filosoferen we in het Café ‘De Wereld van NU’ deze zesde keer over het begrip ‘democratie’ en wat dat voor ons betekent.

Café ‘De Wereld van NU’ is er elke tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) en deze keer op dinsdag 10 oktober van 10:15 uur tot uiterlijk 11:45 uur in de gemoedelijke atmosfeer van Café Hemels (Langestraat 63), met een inloop vanaf 10:00 uur.

Café ‘De Wereld van NU’ was er in eerste instantie van maart tot en met juni 2023. We hebben een een doorstart gemaakt in september. We laten ons het beste omschrijven als een sociaal café waar gefilosofeerd wordt. Elke maand is er een ander thema. In oktober is ‘Democratie’ het thema. Wat zegt De Botton? Wat zegt de inleider? Wat denk je zelf? Café ‘De Wereld van NU’ staat voor lichtmoedig filosoferen met elkaar in dialoogvorm (luisteren naar elkaar) onder leiding van ervaren begeleiding, na een inleiding van maximaal een half uur door een deskundige spreker.

Onze gastspreker van deze maand is Riemke Leusink. Riemke (1952) studeerde in de jaren ’70 geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. In de 40 jaar daarna werkte zij in het voortgezet onderwijs, op diverse scholen en in diverse rollen. Zij gaf vele jaren geschiedenis (destijds nog betiteld als ‘geschiedenis en staatsinrichting’) en maatschappijleer aan leerlingen van vmbo tot en met gymnasium. En ja, daarbij kwam de democratie natuurlijk regelmatig ter sprake. Hoewel zij zichzelf geen specifieke deskundigheid toedicht op het gebied van staatsinrichting en democratie, zal zij graag een inleiding houden om de geesten van de aanwezigen rijp te maken voor een open dialoog over democratie. En zoals te verwachten bij een geschiedenisdocent zal daarbij de historische invalshoek de revue passeren, maar zal ook een filosofische blik geworpen worden op de vraag hoe wij in ons huidige tijdsgewricht tegen democratie aan kunnen kijken.

Namens het team achter Café ‘De Wereld van NU’ heten we je van harte welkom,
Co Schop
Cora van Bergen
Didi van der Hoeven
Henriëtte Coppes
Joris Steentjes

Behalve voor de eigen consumpties, zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden gaarne via onderstaand aanmeldformulier (reserveren geopend vanaf 13 september, 18:00 uur).

Reservelijst:  Als het Café  is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar Café ‘De Wereld van NU’. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden: kun je onverhoopt niet? Meld je dan zo snel mogelijk af via Café ‘de Wereld van NU’. Dan kan er misschien iemand anders deelnemen.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen