Excursie naar steenfabriek Bosscherwaarden in Wijk bij Duurstede


4 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: do 20 juli 2023, 13:45 - 15:30

Sinds een aantal jaren ben ik, Ines van Rooijen, vrijwilliger/gids bij het Utrechts Landschap. Specifiek organiseer ik rondleidingen op de steenfabriek Bosscherwaarden en het omliggende terrein.

Graag organiseer ik daar nu een rondleiding voor de deelnemers van Power.

De steenfabriek (1923-1992) is een Rijksmonument, een van de laatste ringovens waarin bakstenen werden gebakken. Het Utrechts Landschap heeft de lege fabriek sinds 2008 in beheer. De ringoven en bijgebouwen zijn toen gerestaureerd en sinds 2010 is het geheel voor het publiek opengesteld.

Op het verlaten fabrieksterrein is geen beheer uitgevoerd, en is er spontaan een heel groene omgeving ontstaan. Het terrein is rijk aan flora en fauna. Baksteenfabricage was typisch voor het rivierengebied omdat daar veel en goede klei als grondstof te vinden was. De honderden fabrieken die er in de vorige eeuw op de uiterwaarden stonden zijn verdwenen, vervallen tot ruïne (Blauwe Kamer), of hebben een andere bestemming gekregen (Wageningen).

Op de Bosscherwaarden is het gehele fabrieksterrein met ringoven, locomotief, en loodsen te bezichtigen. Er is ook een videofilm over de fabricage van bakstenen.

Locatie:                        Lekdijk 28, Wijk bij Duurstede
Datum/tijd:                 Donderdag 20 juli, 13.45 – 15:30 uur; ontvangst met koffie en thee

Kosten:                         € 5,- of € 3,- voor leden van het Utrechts Landschap
Betaling:                      ter plaatse, digitaal!! Dus met pinpas of telefoon

Deadline aanmelding:    15 juli 2023

Aantal bezoekers:       30 max

Het terrein is niet rolstoel-vriendelijk.

Het is alleen met eigen vervoer bereikbaar. We regelen dit onderling als volgt: vermeld bij jouw aanmelding (vóór 15 juli) jouw adres en tel.nr, én of jij chauffeur wil zijn of mee wil rijden.

Op 16 juli stuur ik een bericht aan de deelnemers.  Jullie krijgen dan van mij een uitnodiging met vervoerschema, tijden en route.

Organisatie en begeleiding: Ines van Rooijen, ines@kpnplanet.nl – 033 4666460.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen