Galerie De Ploegh: Expositie ‘Zonder thema’


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: di 13 juni 2023, 13:45 - 15:30

Galerie De Ploegh is de tentoonstellingsruimte van het Landelijk Kunstenaarsgenootschap (LKG) De Ploegh. De LKG is anno 2023 een kunstenaarsvereniging met circa 115 leden die diverse disciplines vertegenwoordigen: schilderkunst, tekenkunst, grafiek, keramiek, fotografie, ruimtelijk werk en mixed media.

In de galerie worden behalve de befaamde ‘Prints & Multiples’ zo’n zes tot zeven tentoonstellingen per jaar georganiseerd. De galerie is gehuisvest in het Cultuurhuis bij Flint in Amersfoort. Tijdens alle exposities worden activiteiten als workshops, lezingen en kunstenaarsgesprekken georganiseerd, die leiden tot verdieping van de getoonde beeldende kunst.

De Ploegh werd opgericht door jonge Amersfoorters die elkaar in de oorlog gevonden hadden in het illegale bestaan als kunstenaar. Oprichters zijn Max Keuris, Toon Tieland en Johan (Joop) Traarbach. Aanvankelijk had De Ploegh een bredere opzet dan alleen beeldende kunst. Momenteel is De Ploegh gericht op presenteren, verkopen, ontmoeten, verbinden en beleven. De vereniging is via haar galerie naar buiten gericht. Ook doet LKG De Ploegh mee aan exposities elders en kunstbeurzen. Zij heeft een actieve, open houding en omarmt landelijke samenwerking met andere culturele organisaties.

In totaal nemen 31 Ploeghleden deel aan de expositie “zonder thema”. Deze kunstenaars tonen in hun eigen thema elk een klein werk (20 x 20 cm) en een groter werk (maximaal 1 meter breed), twee of drie dimensionaal verspreid in de galerie.  Het belooft een zeer gevarieerde expositie te worden. Alle kunstenaars is bijvoorbeeld gevraagd om in vijf woorden de kern van hun werk te duiden. Dit leverde honderdzestig woorden op, waarvan er maar een paar dubbel waren: natuur kwam zes keer voor, vrijheid vier keer. Er waren honderdzesendertig enkele woorden. Dit onderstreept de eigenheid van de kunstenaars.

Datum: Dinsdag, 13 juni 2023

Programma:

  • 13:45 uur: Ontvangst met koffie en thee
  • 14:00 uur: Korte toelichting door Lex van de Haterd, voorzitter van LKG De Ploegh: De culturele ontwikkelingen in Amersfoort na 1945 en het ontstaan van de kunstenaarsvereniging LKG De Ploegh. Hierover heeft Lex samen met Burchard Elias uitgebreid geschreven in het boek “Palet van de 20ste eeuw – honderd jaar beeldende kunst in Amersfoort”.
  • 14:15 uur: Rondleiding door de expositie met Leonie van de Haterd en José van Overbeek.

Locatie: Galerie De Ploegh: Cultuurhuis bij Flint,  Coninckstraat 58, 3811 WK Amersfoort (www.deploegh.nl)

Aantal deelnemers: minimaal 6 en maximaal 12 

Aanmelden via het aanmeldformulier hieronder, voor 8 juni.

Is de expositie volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar  cultuur@power-amersfoort.nl.

José van Overbeek

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen