Individualisme – Filosofisch Café ‘De Wereld van NU’


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: di 12 maart 2024, 10:15 - 11:45

Indien volgeboekt, geef je onderaan dit bericht op voor de reservelijst

“In de moderne wereld is de levensstandaard in alle lagen van de bevolking gestegen, maar tegelijkertijd zijn de psychologische gevolgen van een gebrek aan succes moeilijker te verdragen.”  (Bron: Hoe overleef ik de moderne wereld – Alain de Botton)

Geïnspireerd door en gebaseerd op het laatste boek van Alain de Botton (School of Life) filosoferen we in het Café ‘De Wereld van NU’ deze keer over  ‘Individualisme’, hoe we er mee omgaan en wat dat voor ons betekent.

Café ‘De Wereld van NU’ is er elke tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) en deze keer op dinsdag 12 maart van 10:15 uur tot uiterlijk 11:45 uur in de gemoedelijke atmosfeer van Café Hemels (Langestraat 63), met een inloop vanaf 10:00 uur.

Café ‘De Wereld van NU’ laat zich het beste omschrijven als een sociaal café waar gefilosofeerd wordt. Elke maand is er een ander thema. In maart is  ‘Individualisme’ het thema. Wat zegt De Botton? Wat zegt de inleider? Wat denk je zelf? Café ‘De Wereld van NU’ staat voor lichtmoedig filosoferen met elkaar in dialoogvorm (luisteren naar elkaar) onder leiding van ervaren begeleiding, na een inleiding van maximaal een half uur door een deskundige spreker.

Onze gastspreker van deze maand is Hans van Ewijk. Hij begon zijn werkzaam bestaan als jongerenwerker in Amersfoort en eindigde als lector (HU) en hoogleraar sociaal beleid en sociaal werk (Universiteit van Humanistiek en Tartu University). Zijn eerste gepubliceerde artikelen hadden als titel ‘Iemand zijn’  en ‘Vrijheid als probleem’. In zijn laatste professionele jaren schreef hij vooral over sociale complexiteit. Hoe het komt dat onze welvarende samenleving zoveel stress oplevert en steeds meer mensen sociaal-psychologische zorg nodig hebben.

Zijn inleiding geeft Hans de titel “Het Hoppende Ik” mee en zal gaan over hoe we van een plaats-gevende samenleving in een plaats-zoekende samenleving zijn beland en wat dat voor ons individu zijn betekent. Door alle tijden heen wilden mensen er bij horen en gezien worden maar nooit waren er zoveel mogelijkheden, zoveel regels, zoveel claims en verwachtingen, zoveel groepjes om bij te horen. Dat vraagt heel veel van ons vermogen ons aan te passen en keuzes te maken, om aandacht te krijgen. Het individu van onze tijd is losgeslagen, moet zijn eigen plek zoeken, zichzelf voortdurend verkopen. We leven in de tijd van veranderen, voortdurend verbeteren, niets willen missen. We zijn onrustig, gespannen, willen zoveel. Zou het iets eenvoudiger kunnen?

Namens het team achter Café ‘De Wereld van NU’ heten we je van harte welkom,
Co Schop
Cora van Bergen
Henriëtte Coppes
Didi van der Hoeven
Joris Steentjes

Behalve voor de eigen consumpties, zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden gaarne via onderstaand aanmeldformulier (reserveren geopend vanaf woensdag 14 februari, 18:00 uur). Aanmelden is bijzonder gewenst vanwege de beperkte ruimte van onze locatie.

Reservelijst:  Als het Café  is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar Café ‘De Wereld van NU’. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden: kun je onverhoopt niet? Meld je dan zo snel mogelijk af via Café ‘de Wereld van NU’. Dan kan er misschien iemand anders deelnemen.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen