IVN Natuurexcursie/Op zoek naar invasieve exoten (Extern)


Datum/Tijd: za 22 juni 2024, 14:00 - 16:00

Startpunt: Groene Huis op Landgoed Schothorst, Schothorsterlaan 17, 3822 NA Amersfoort

Rolstoelen: Geschikt voor rolstoelgebruikers

Aanmelden: niet nodig

Honden: kunnen niet mee

In het kader van de week van de Invasieve exoten organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, op zaterdag 22 juni een natuurexcursie op het landgoed Schothorst. De IVN gidsen zullen aandacht besteden aan de vele exotische planten en bomen die dit landgoed rijk is en met je op zoek gaan naar invasieve soorten.

De IVN natuurgidsen nemen je tijdens deze excursie mee over het landgoed Schothorst. Dit landgoed is rijk aan exotische bomen en planten. Dat betekent dat deze planten afkomstig zijn van andere delen van onze aarde. Ze zijn door de mens met opzet geïntroduceerd of per ongeluk meegenomen. Veel van deze planten hebben er moeite mee om op vreemde bodem te aarden. Anderen voelen zich hier uitstekend op hun plaats. Door het ontbreken van de natuurlijke vijanden uit het land van oorsprong, kan ongebreidelde uitbreiding van de soort plaatsvinden, zoals te zien is bij de Japanse duizendknoop. Zonder belemmeringen verdringen deze exoten de inlandse soorten en nemen hun plaats in, soms met verstrekkende gevolgen voor de biodiversiteit in ons land die toch al zwaar onder druk staat. De introductie van het Aziatisch lieveheersbeestje bijvoorbeeld, om plagen in kassen te bestrijden, heeft onbedoeld, grote nadelige gevolgen voor onze inheemse lieveheersbeestjes. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang.

Tijdens de excursie zullen ook dilemma’s rondom bestrijding en beheer van deze invasieve exoten aan bod komen.

Contact voor meer informatie: A. Kanters, tel: 06 23309955

Alle informatie is ook te vinden op de IVN website www.ivn.nl/amersfoort/ onder de tab “activiteiten”. Heb je nog vragen mail dan naar natuurexcursies@ivnamersfoort.nl.

Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en omgeving.

 

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen