KAdE Café: ‘Filosofisch Café’ (Extern)


Datum/Tijd: ma 27 mei 2024, 19:30 - 22:00

Filosofisch Café in het KAdE Café, Eemplein 77 Amersfoort
Lezing over roofkunst in het kolonialisme en het teruggave-dossier
Jos van Beurden doet al tientallen jaren onderzoek naar roofkunst. Sinds 2009 richt hij zich op roofkunst uit koloniale gebieden. In 2023 droeg de Nederlandse staat honderden geroofde voorwerpen over aan Indonesië en Sri Lanka. In landen als Duitsland, Frankrijk, Groot Brittannië en België doen zich vergelijkbare ontwikkelingen voor.
In zijn lezing analyseert Jos van Beurden eerst de rol van kunstroof in het kolonialisme. Wat hield het in? Wat waren de motieven erachter? Wat is het effect ervan? Daarna gaat hij op zoek naar manieren om te zien in hoeverre de voormalige kolonisatoren vooruitgang in het teruggave-dossier boeken of zichzelf misschien ook voor de gek houden. Hij hanteert daarbij drie begrippen: vertrouwen, gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid.
Zie verder via deze link.

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen