Korte Wandeling – De Kozakkenput


2 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: di 12 maart 2024, 10:30 - 14:00

Deze korte wandeling vindt plaats bij Zeist. De Kozakkenput is een natuurgebied bij Zeist ten zuiden van Soesterberg en ten noordoosten van Zeist in de provincie Utrecht.

De Kozakkenput ligt tussen het Kamp van Zeist en de sportvelden van Schaerweijde met aan de noordzijde de A28. Dit gebied van 91 hectare op het midden op de Utrechtse Heuvelrug vormt samen met belendende gebieden Krakeling en Witte Hull een oppervlakte van 123 hectare. Het Utrechts landschap is de eigenaar van het gebied. De Kozakkenput hoorde vroeger bij het landhuis Beek en Royen. Bij dit huis uit 1730 werden lange rechte lanen en bos aangelegd. Een van die lanen was het Laantje zonder Eind. De Franse Generaal-majoor A.F.L. Viesse de Marmont was begin 1800 met zijn Frans-Bataafse troepen gelegerd in de stad Utrecht. In 1804 hield hij op de heide rond Zeist met zijn 20.758 man tellende Frans-Bataafse troepen legeroefeningen. Hij liet zijn kampement opslaan op de heide. Om voldoende water te hebben voor zijn mensen en paarden liet hij 30 putten graven van tien meter diep om bij het grondwater te komen. Met het grondwerk hield De Marmont zijn manschappen in goede conditie. Ook de Pyramide van Austerlitz is gebouwd door de manschappen van De Marmont. Niet alleen om in conditie te blijven, maar ook om de tijd te doden. De naam Kozakkenput ontstond echter pas negen jaar later toen na de verdrijving van Napoleon een kozakkenbataljon van het Russische leger bij deze waterputten bivakkeerde. Deze kozakken waren daarvoor gelegerd op de Utrechtse Maliebaan, maar hadden zich door hun wilde gedrag in de stad onmogelijk gemaakt.

We starten stipt om 10.30 uur.

Verzamelpunt en startplaats is het parkeerterrein aan het eind van Laantje zonder Eind bij de ingang van het wandelpad. Na afloop lunchen we in Hotel Restaurant Oud-London, Woudenbergseweg 52, 3707 HX Zeist.

De wandeling wordt begeleid door Wil Reijs, 0651338832.

Aanmelden is pas mogelijk vanaf 21 februari 2024 om 9.00 uur, alleen via het dan aanwezige aanmeldformulier hieronder.

Geef op het aanmeldformulier in het veld “opmerkingen” aan of je al dan niet beschikt over een auto en in welke wijk je woont. Dit om onderling afspraken te kunnen maken om samen te rijden.

Door je aan te melden geef je automatisch toestemming dat je gegevens (naam, e-mail, tel nr en gegevens in het opmerkingenveld) worden gedeeld met de andere deelnemers.

Zorg voor goede en waterdichte wandelschoenen. Je loopt op eigen risico.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en tel.nr naar wilreijs@outlook.com.
Wil je je afmelden, mail dit dan naar hetzelfde adres , of meldt dit telefonisch naar 0651338832.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen