Korte wandeling januari 2023, vliegbasis Soesterberg- Landgoed De Paltz


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: di 10 januari 2023, 10:30 - 14:00

De wandeling in januari voert ons in en rondom het vliegveld Soesterberg. Tijdens deze wandeling zullen we ook het landgoed De Palz bezoeken.

De vliegbasis Soesterberg was de eerste belangrijke militaire vliegbasis van Nederland. Omdat de Nederlandse luchtvaart hier haar ontstaan vond, werd de vliegbasis Soesterberg ook wel “De Bakermat”genoemd. In de zomer van 1913 nam de Nederlandse regering het vliegveld over om er een militaire vliegbasis van te maken: de Luchtvaartafdeling (LVA). De Eerste Wereldoorlog leidde tot een sterke professionalisering. Naast een vliegschool, kwam er een eigen technische dienst voor de luchtvaart en werd er nauw samengewerkt met andere legerkorpsen zoals het Korps Luchtdoelartillerie. In 1040 namen de Duitsers de basis over en verbouwden het grondig. Naast nieuwe hangars en camouflagefaciliteiten, kwamen er nieuwe(betonnen) start- en landingsbanen. Na de Tweede Wereldoorlog verwierf de basis vooral bekendheid als de enige echte Amerikaanse vliegbasis in Nederland. De Amerikanen zouden er 40 jaar blijven. Na 1994 ging het langzaam bergafwaarts met de vliegbasis. Aanvankelijk vooral als basis voor middelzware en zware transporthelikopters. Echter in 2003 werd besloten da basis op te heffen en in 2008 viel het doek.

Tegenwoordig heeft de basis, naast het gegeven dat het Militair Luchtvaart Museum hier is gevestigd, primair een functie als natuurgebied. Het grootste deel van het terrein is nu eigendom van het Utrechts Landschap en draagt nu als naam Park Vliegbasis Soesterberg.

Tijdens de wandeling bezoeken we ook het landgoed De Paltz. het landgoed is genoemd naar de geboortestreek van dagloners uit de Paltz in Duitsland die hier kwamen wonen nadat ze waren gedeserteerd uit het leger van Frederik de Grote in de 18e eeuw. Hun huisjes stonden op de plek van het huidige landhuis dat uit 1867 stamt en gebouwd is in Frans-eclectische stijl. Tevens werd er dat jaar een begin gemaakt met de aanleg van het park naar een ontwerp van Hendrik Copijn. Het landgoed is momenteel eigendom van Herman van Veen, die er een kunstenaarscentrum heeft gevestigd.

De wandeling is ongeveer 6-7 km over voornamelijk bospaden.

De wandeling start om 10.30 vanaf de parkeerplaats tegenover het Nationaal Militaire Museum. Deze parkeerplaats kan op verschillende manieren bereikt worden al naar gelang waar men woont: hetzij via de Amersfoortsestraat(N237) afslag N413(van Weerden Poelmanweg) of via Soest over de N413. We volgen dan de wegbewijzering richting het museum.

We lunchen in restaurant `Hoogt’, Van Weerden Poelmanweg 220.

Deze wandeling van 10 januari zal worden begeleid door Coby van Rooijen, (cvanrooijen@gmail.com en 0628775451).

Aanmelden is mogelijk vanaf 14 december, alleen via het dan aanwezige aanmeldformulier hieronder.

Geef op het aanmeldformulier in het veld “Opmerkingen” aan of je mee luncht, je over een auto beschikt en in welke wijk je woont om eventuele afspraken te kunnen maken om samen te rijden. Geef daarom ook je telefoonnummer op.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en telefoonnummer door naar: cvanrooijen@gmail.com.

Wil je je afmelden voor deze wandeling, mail dat dan naar hetzelfde mailadres, of als het vlak voor vertrek is , bel naar 0628775451.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen