Korte Wandeling: Landgoed Heidestein


2 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: di 12 september 2023, 10:30 - 14:00

Tussen Driebergen en Zeist ligt het landgoed Heidestein. Vroeger maakte het deel uit van het uitgestrekte heide- en stuifzandgebied de Amersfoorter bergen. Echter in de loop van de 19e eeuw werd dit gebied meer en meer bebost. Het landgoed grenst in het noordoosten aan de bossen van Austerlitz en en in het zuidwesten aan de wijk Kerckebosch in Zeist. Het landgoed, waar eens pracht en praal de boventoon voerde, ligt er nu verlaten en troosteloos bij maar in het begin van de 20e eeuw voerde pracht en praal de boventoon op het landgoed.  De familie Taets van Amerongen liet in 1903 op het landgoed een landhuis bouwen. Bij het landhuis verrezen diverse bijgebouwen en woningen voor het personeel. Een deel van het bos werd gekapt voor de aanleg van gazons, moestuin en vijver. Verder werden er enkele lanen aangelegd.

In 1908 verkocht de familie Taets van Amerongen het landgoed aan de voormalig directeur van de Indische Cultuurmaatschappij in Nederlands-Indië, mr. F. J. H. de Wetstein Pfister. Deze breidde door aankoop van gedeelten van het aangrenzende landgoed Bornia zijn landgoed uit tot circa 150 hectare. Vanaf die tijd werd begonnen met de verdere ontginning en verfraaiing van het landgoed.  In 1909 werden voor de water- en lichtvoorziening enkele windmolens gebouwd, waarvan een voor het oppompen van water voor het aangelegde zwembad. Overtollig water werd vanuit het zwembad via een soort aquaduct naar de moestuin geleid.  Een grote vijver werd aangelegd en boven op de wal om de vijver liet de eigenaar een houten theehuis bouwen, van waar uit de bezoekers een ruim uitzicht hadden, tot Austerlitz toe. Dit theehuis is nog intact. Hieronder werd een ijskelder gemetseld. Ook liet de eigenaar, net als op het landgoed Bornia, een spoorlijntje aanleggen. Op deze wijze konden de gasten een rondrit maken over het landgoed en verder werd het gebruikt om landbouwgewassen naar opslagruimtes te brengen.

We starten de wandeling om 10.30 uur bij de parkeerplaats bij de kruising  Prinses Margrietlaan en Grensweg in Zeist. De wandeling is rond de 5 km.
We lunchen in Hotel-Restaurant Oud London, Woudenbergseweg 52,  3707 HX Zeist.

Deze wandeling wordt begeleid door Wil Reijs.

Geef op het aanmeldformulier in het veld “Opmerkingen” aan of je al dan niet  over een auto beschikt en in welke wijk van Amersfoort je woont. Op deze wijze kunnen beter afspraken worden gemaakt om samen te rijden.

Door je aan te melden, geef je automatisch toestemming dat je gegevens (naam, email, telefoonnummer en gegevens in opmerkingenveld) worden gedeeld met de overige deelnemers.

Zorg voor goede en waterdichte wandelschoenen. Je loopt mee op eigen risico.

Mocht deze wandeling zijn volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, mail dan je naam en telefoonnummer naar wilreijs@outlook.com.  Wil je je afmelden voor deze wandeling mail dit dan naar hetzelfde mailadres of meldt telefonisch aan 0651338832.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen