Kunstkerstmarkt (Extern)


Datum/Tijd: vr 15 december 2023, 12:00 - 20:00

 

Installatie Vredesduif

Ter gelegenheid van de Kunstkerstmarkt in De Elleboogkerk op 15 en 16 december 2023 maakten Maartje van den Noort en Vanessa Oostijen een beeld van een duif als symbool voor vrede en eenheid. Transparant, ogenschijnlijk fragiel. Zwevend hangt ze in fragmenten boven het publiek. De witte vaandels bewegen zachtjes mee in de luchtstroom. De duif is niet vleugellam, maar komt in de gedaante van een engel, met breed uitgeslagen vleugels, die zich lijken te ontfermen over haar publiek.

Maartje van den Noort & Vanessa Oostijen willen een antwoord formuleren op de vraag in wat voor een wereld we willen leven. Dit antwoord liet zich niet vertalen in een woord of een daad, maar wel in een gevoel. Dit gevoel is verbeeld in het beeld van de Vredesduif. Hun Vredesduif doet een beroep op stilte, op vertraging, zodat we ons gewaar worden wat we delen: onze menselijkheid.

 

De Vredesduif

De duif is van oudsher het symbool van vrede, bijna een onbereikbaar cliché. Maar toch. De duif is apolitiek, een herkenbaar beeld voor iedereen, een verbeelding van hoop, troost en licht. We leven in een complexe tijd waarin conflicten op het wereldtoneel al lang niet meer buiten ons blikveld plaatsvinden. De dagelijkse zichtbaarheid van het leed in de wereld maakt ons allemaal toeschouwers. Sommigen van ons voelen zich deelgenoot en komen in actie.

 Handwerk

Hun keuze viel op handwerk, omdat het uitvoeren daarvan op symbolische wijze verbinding in gang zet. Je zet kleine steekjes waarmee je letterlijk iets samenbrengt. Handwerk werkt vertragend, en vertraging is de voedingsbodem waarin ruimte en nuance ontstaat.

Over de makers

Maartje van den Noort (1981) is tekenaar, graficus en schilder. Haar interesse gaat voornamelijk uit naar de florale wereld en daaruit ontstaan dan ook haar werken. Haar schilderijen zijn licht en gelaagd van aard. In 2018 vertaalde ze een eerste serie schilderijen naar wandkleden, in samenwerking met het Textielmuseum in Tilburg.

Vanessa Oostijen (1980) is schrijver en illustrator. Haar roman Tussenruimte verscheen bij uitgeverij Pluim in 2020. Momenteel schrijft ze aan haar tweede boek. In haar vrije werk hanteert ze pen, potlood, naald en draad. Ze heeft een sterke voorliefde voor handwerk: quilten, appliqueren en collage.

Beide makers wonen en werken in Amersfoort. Ze vonden elkaar in hun lichte en poëtische stijl. De Vredesduif is hun eerste samenwerking. Tijdens de kunstkerstmarkt verkopen ze kleine handgemaakte remakes van hun Vredesduif in beperkte oplage.

Meer informatie en foto: Nathalie Cassee info@dekatoendrukkerij.nl, 06-12526099


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen