Lange wandeling Het Mirakel van Amsterdam

6 plaatsen beschikbaar
Datum/Tijd: do 14 maart 2024, 09:15 - 17:30

We maken een wandeling met een cultureel tintje: eerst door het middeleeuwse centrum van Amsterdam, via de grachtengordel naar het Vondelpark (19e eeuw). Als we de bebouwde kom achter ons laten, komen we in het Amsterdamse Bos, een werkverschaffingsproject uit de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Vlak voor het eind van de wandeling wacht ons een rondleiding door de Urbanuskerk van Bovenkerk, waar het Mirakel in een gebrandschilderd raam is uitgebeeld.

Het Mirakel van Amsterdam
Op 15 maart 1345 lag een man in een huis aan de Kalverstraat ziek op bed en vreesde te sterven. Hij liet een priester roepen om hem te bedienen en van het Heilig Sacrament (de hostie) te voorzien. Na het nuttigen van de hostie moest de zieke overgeven en werd het braaksel in het brandende haardvuur geworpen.
De volgende dag bleek dat hij niet alleen de hostie onbeschadigd had uitgebraakt, maar bovendien dat het vuur het deze niet had aangetast. Was dat nog niet opmerkelijk genoeg: de hostie die de volgende dag door de priester van de Oude Kerk weer was opgehaald, keerde op wonderbaarlijke wijze in het huis van de man terug. Dit herhaalde zich daarna nog twee maal.
Men richtte de plaats waar het mirakel was gebeurd als heiligdom in. Het huis van de zieke werd verbouwd tot een bedevaartkapel, de kapel van de Heilige Stede.
Al snel werd het een pelgrimsoord en ontstond de gewoonte om elk jaar in maart een feestelijke sacramentsprocessie te houden. Na de reformatie mochten de katholieken hun godsdienst niet meer openlijk belijden en werden zulke processies verboden. Sindsdien wordt tot op de dag van vandaag een stille tocht gehouden in de vroege ochtenduren: de Stille Omgang. Dit jaar vindt de Stille Omgang plaats in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart. Zie: www.stille-omgang.nl.

Lengte van de wandeling: 17,5 km
Begeleiding: Jet Holleman

Verzamelen: 14 maart 9:15 uur in de hal van Amersfoort Centraal
Heenreis: Trein van 9:26 uur naar Amsterdam Centraal
Terugreis: bus 358 naar station Amsterdam Zuid rijdt 2x per uur (x:26 en x:56); er rijden per uur twee intercity’s van Amsterdam Zuid naar Amersfoort.

Horeca: we drinken koffie in het Vondelpark bij het Groot Melkhuis en we lunchen in restaurant De Bosbaan in het Amsterdamse Bos.

NB. Mede door de toevoeging van een rondleiding wordt het een wat langere dag.

Aanmelden: je kunt je vanaf donderdag 29 februari aanmelden via het formulier dat dan hieronder verschijnt. Als je niet aan de rondleiding wilt deelnemen, vermeld dat dan op het aanmeldingsformulier.

Er is veel interesse voor de wandelingen. We vinden het fijn dat je meegaat, maar beschouw je aanmelding niet als vrijblijvend.

Reservelijst: Als het maximum aantal deelnemers is bereikt, kun je je opgeven voor de reservelijst via jet.holleman@gmail.com.
Als er iemand afvalt, kun je misschien alsnog mee.

Afmelden: Mocht je onverhoopt niet mee kunnen, meld je dan zo spoedig mogelijk af via jet.holleman@gmail.com. Dan kan iemand van de reservelijst in jouw plaats mee.

Datum/Tijd: do 14 maart 2024, 09:15 - 17:30

Deze activiteit is al geweest