‘Leren’ – Café ‘De Wereld van NU’


1 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: di 13 juni 2023, 10:15 - 11:45

Indien volgeboekt, geef je onderaan dit bericht op voor de reservelijst!

“Door het streven naar productiviteit leek het moderne onderwijssysteem voorbij te zijn gegaan aan de overweging dat als twee derde van het menselijk geluk wordt bepaald door de toestand van ons emotionele leven, het misschien niet zo zinnig is om ons twintig jaar lang voornamelijk, en tot in de kleinste details, technische en bestuurlijke vaardigheden bij te brengen. Hoe tevreden – of productief – we zijn, zal altijd afhangen van de mate waarin we ons emotioneel staande weten te houden.” (Bron: Hoe overleef ik de moderne wereld – Alain de Botton)

Geïnspireerd door en gebaseerd op het laatste boek van Alain de Botton (School of Life) filosoferen we in het Café ‘De Wereld van NU’ deze vierde keer over ‘Leren’ en onderwijs.

Café ‘De Wereld van NU’ is er elke tweede dinsdag van de maand en deze keer op dinsdag 13 juni van 10:15 uur tot uiterlijk 11:45 uur in de gemoedelijke atmosfeer van Café Hemels (Langestraat 63), met een inloop vanaf 10:00 uur.

Café ‘De Wereld van NU’ is er in eerste instantie van maart tot en met juni 2023. Bij voldoende belangstelling gaan we door. We laten ons het beste omschrijven als een sociaal café waar gefilosofeerd wordt. Elke maand is er een ander thema. In juni is ‘Leren’ het thema. Wat zegt De Botton? Wat zegt de inleider? Wat denk je zelf? Café ‘De Wereld van NU’ staat voor lichtmoedig filosoferen met elkaar in dialoogvorm (luisteren naar elkaar) onder leiding van ervaren begeleiding, na een inleiding van maximaal een half uur door een deskundige spreker.

Onze spreker van deze maand is Henriëtte Coppes. Zij is haar werkzame leven in het onderwijs werkzaam geweest. Met een opleiding als lerares kinderverzorging, opvoeding en handenarbeid ging ze lesgeven op de huishoudschool. Daarna volgden in de loop der jaren bijna alle vormen van onderwijs van basisschool tot gymnasium; van individueel onderwijs tot Mavo, Havo en VWO op een brede scholengemeenschap; van voorbereidend beroepsonderwijs tot middelbaar beroepsonderwijs. Na de kunstacademie doorlopen te hebben is ze voornamelijk les gaan geven in de kunstvakken. Later werd ze schoolleider; eerst conrector en daarna directeur van een VMBO om haar loopbaan af te sluiten als consultant bij een landelijk schooladviesbureau. Kunst loopt als een rode draad door haar leven en sinds haar pensionering vult kunst maken voor een groot deel haar tijd.

Henriëtte geeft ons voor het thema van deze maand (‘Leren’) nog wat extra overwegingen mee: We hebben allemaal onderwijs gevolgd en hebben er allemaal een beeld van en vaak een mening over. Het onderwijs is voor iedereen en de grootste uitdaging is alle leerlingen zich te laten ontwikkelen terwijl de verschillen gigantisch zijn. Wat is leren? Wat heb je nodig om te leren? Hoe kun je kinderen verleiden te leren? En wat is de invloed en de werking van je brein daarbij? En hoe organiseer je dat dan? Dat zijn de vraagstukken waar ze zich al die jaren op heeft gericht en nog steeds, met dank aan haar dochter die net directeur basisonderwijs is geworden, houdt het haar nog steeds bezig.

Namens het team achter Café ‘De Wereld van NU’ heten we je van harte welkom,
Co Schop
Cora van Bergen
Henriëtte Coppes
Joris Steentjes

Behalve voor de eigen consumpties, zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden gaarne via onderstaand aanmeldformulier (reserveren geopend vanaf 10 mei, 18:00 uur).

Reservelijst:  Als het Café  is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar Café ‘De Wereld van NU’. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden: kun je onverhoopt niet? Meld je dan zo snel mogelijk af via Café ‘de Wereld van NU’. Dan kan er misschien iemand anders deelnemen.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen