LEZING: Over het bestaan van ‘0’ en ‘oneindig’


14 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: do 6 april 2023, 14:00 - 15:30

Lezing door Gerhard Oude Vrielink

 

Om de begrippen nul en oneindig is altijd veel te doen geweest, al was het maar vanwege de vraag of nul en oneindig wel bestaan. Iedereen kent het teken van de nul (0) maar niemand heeft nul ooit werkelijk gezien. Pas sinds 628 wordt ‘0’ als een echt getal beschouwd, daarvoor was het vanaf circa 200 slechts een soort pauzeteken. In Europa werd ‘0’ pas rond 1200 ingevoerd en rond 1900 werd het de axiomatische basis voor de getaltheorie.

 

Ook oneindig (∞) is nog nooit ergens waargenomen. Denken over oneindig kan zelfs leiden tot een psychologische aandoening die met apeirofobie wordt  aangeduid. Er wordt echter al vanaf de Griekse filosofen over het begrip  ‘oneindig’ nagedacht.

De Duitse filosoof en wis- en natuurkundige Gottfried Wilhelm Leibniz maakt ‘0’ en ‘∞’ tot de dag van vandaag belangrijke begrippen in de mathematische fysica, evenals in de astronomie en de kwantummechanica.

De lezing gaat over de oorsprong van de begrippen nul en oneindig, de betekenis ervan en het belang daarvan voor het begrijpen van de dingen die we wel kunnen zien. Daarbij wordt ook ingegaan op de gedachten die filosofen sedert Descartes erover hebben. We leven in een wereld tussen heel klein en heel groot en we denken tussen nul en oneindig.

Gerhard Oude Vrielink (Hoorn 1942) studeerde in Delft wiskunde. Hij is tot zijn zeventigste als adviseur werkzaam geweest. Aanvankelijk als wiskundig ingenieur bij het ontwikkelen van computermodellen voor complexe technische vraagstukken. Later bij het opstellen van beslissing ondersteunende database georiënteerde informatiesystemen voor het organiseren, begroten en beheersen van grote meerjarige infrastructurele en vastgoedprojecten.

Datum/aanvangstijd:               Donderdag , 06 april 2023, 14:00 uur
Locatie:                                         Het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 ND Amersfoort
Aantal deelnemers:                  Minimaal 15 en maximaal 30
Kosten:                                          € 6,00 p.p. (incl. koffie en thee)

Eventuele dan geldende corona-regels zijn van toepassing op deze activiteit. Blijf alsjeblieft thuis als je corona-gerelateerde klachten hebt. 

Is de lezing volgeboekt en wil je op de reservelijst komen, stuur dan een mail met je naam en telefoonnummer naar  cultuur@power-amersfoort.nl.

Als je onverhoopt moet afzeggen, stuur dan ook een mail naar cultuur@power-amersfoort.nl.

 


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen