Lopen langs de Linie – Culturele Zwerftocht: Fort bij Vechten/Fort bij Rhijnauwen


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: do 23 maart 2023, 08:45 - 16:30

Beschrijving van het programma

Allereerst bezoeken we Fort bij Vechten in Bunnik. In dit fort is tevens het Waterliniemuseum gevestigd. Fort bij Vechten is een van de grootste forten binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie en tevens een van de meest recente. Het werd gebouwd in 1867–1870 als deel van de vooruitgeschoven linie bij Utrecht en was gericht op de afsluiting van de Houtense Vlakte, een relatief hoger gelegen gebied dat niet volledig geïnundeerd kon worden. Fort Vechten bestaat, onder andere, uit flank- en reversbatterijen, een bomvrije kazerne, wachtgebouwen, remises, een reduit en een glacis ook wel buitenfort genoemd. Het fort was een mengvorm van het polygonale- en gebastioneerde stelsel. Onder leiding van een gids gaan we het fort bekijken. De rondleiding over het terrein van Fort bij Vechten start om 11.15 uur en duurt ruim een uur. De rondleiding wordt verzorgd door Johan Lefevre, gids bij het Gilde in Utrecht en kenner van de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie rond Utrecht. Voordat we starten met de rondleiding hebben we een klein uur waarbij we op eigen gelegenheid het Waterliniemuseum kunnen bezoeken. Vooral de audiovisuele tour met de 3D bril waarbij je boven de waterlinie zweeft, is zeer de moeite waard. Vergeet dus niet je museumjaarkaart mee te nemen! Het Waterliniemuseum is open vanaf 10:00 uur.  Vervolgens gaan we naar het 2e deel van het programma en lopen richting Fort bij Rhijnauwen via het Bunkerpad. Onderweg zullen we verschillende kleinere vestingwerken tegenkomen die her en der verspreid liggen in het landschap in de vorm van betonkazematten en groepsschuilplaatsen. Na de lunch in Hostel Stayokay in Oud-Amelisweerd, bezoeken we Fort bij Rhijnauwen. Dit is het grootste fort binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werd gebouwd in 1867- 1869 als deel van de vooruitgeschoven linieforten bij Utrecht en net als Fort bij Vechten gericht op de afsluiting van de Houtense Vlakte. Het is het enige fort binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat helemaal gebouwd is volgens het moderne polygonale (veelhoekige)stelsel. Helaas kunnen we niet naar binnen  en ook niet het fortterrein bezoeken omdat het fort Rhijnauwen een schuilplaats is voor vleermuizen en gesloten is voor publiek, maar we kunnen wel rondom het het fort lopen en de opzet van het fort bekijken met de aanpalende groepsschuilplaatsen en kazematten die in de eerste helft van de 20e eeuw zijn gebouwd.

Reisbeschrijving

 • Voor deze culturele zwerftocht reizen we met het openbaar vervoer.
 • We verzamelen tussen 8:45 en 9:00 uur in de hal van Amersfoort Centraal
 • Om 9:10 uur nemen we de intercity richting Den Haag Centraal en vertrekken we vanaf perron 6 richting Utrecht. We komen om 9:23 uur aan in Utrecht.
 • In Utrecht lopen we naar bus standplaats aan de jaarbeurszijde en nemen we vanaf perron C3 de bus U-OV-U-link, bus 41 richting Wijk bij Duurstede. We stoppen bij halte Oud-Amelisweerd in Bunnik. We komen hieraan om 9:46 uur. Vandaar is het tussen de 20-25 minuten lopen naar Fort bij Vechten/Waterliniemuseum.
 • Voor de route terug nemen we de bus (U-OV-U-link, bus 41: Wijk bij Duurstede – Utrecht) om 15:11 uur bij halte Oud-Amelisweerd. We komen aan om 15:29 uur aan op perron C6 van de bus standplaats aan de Jaarbeurszijde. We pakken vervolgens de intercity richting Groningen van 15:49 uur die vertrekt vanaf spoor 11. We komen dan om 16:02 uur aan op Amersfoort Centraal. Er bestaat een mogelijkheid van een trein eerder ( de intercity richting Enschede van 15:37 uur, perron 12).  Maar de ruimte tussen de aankomsttijd van de bus en de vertrektijd van de trein is redelijk beperkt, zeker voor een groep.

Programma

 • 10:10 -10:15 uur Aankomst Waterliniemuseum
 • 10:15 -11:15 uur Bezoek Waterliniemuseum op eigen gelegenheid. Tevens gelegenheid koffie te drinken in het cafetaria van het museum.
 • 11:15-12:30 uur Rondleiding Fort bij Vechten
 • 12:30-13:00 uur Naar Fort bij Rhijnauwen via het Bunkerpad
 • 13:00-14:00 uur Lunch Hostel Stayokay  Bunnik
 • 14:00-14:50 uur Bezoek Fort bij Rhijnauwen
 • 14:50-15:11 uur Via Amelisweerd richting bushalte Oud-Amelisweerd

Toelichting op het programma

Voor deze eerste Culturele Zwerftocht: Fort bij Vechten/Waterliniemuseum/ Fort bij Rhijnauwen waren in totaal 24 plaatsen beschikbaar verdeeld over twee groepen en twee dagen, namelijk woensdag 22 maart en donderdag 23 maart 2023.  Omdat we echter werken met een semi-gesloten systeem van deelname, hebben diegenen die zich in oktober afgelopen jaar hebben ingeschreven op het programma en daarvoor een entreegeld hebben betaald, voorrang bij de aanmelding voor deze eerste Culturele Zwerftocht.  Deze fase is inmiddels afgerond. Dat houdt in dat voor donderdag 23 maart nu nog 1 plaats beschikbaar is. Aanmelding en betaling vindt plaats door middel van het aanmeldingsformulier hieronder. De kosten voor de gids bedragen € 7,50 p.p. Te betalen via het aanmeldingsformulier hieronder. Kosten voor toegang museum (museumjaarkaart), vervoer en lunch zijn voor eigen rekening.

De organisatoren van Lopen langs de Linie: Wil Reijs en Bertie Schonk.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen