Lopen langs de Linie : Culturele Zwerftocht – Fort Honswijk, Fort WKU en Blokhovenpolder


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: do 1 juni 2023, 10:00 - 16:30

Beschrijving

Een specifieke vorm van vestingbouw die in de 19e eeuw bij forten van met name de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd toegepast was het torenfort. Een dergelijk fort bestaat uit een centrale toren van twee of meer verdiepingen in zwaar metselwerk. Het wordt omgeven door wallen en een brede gracht. Het was geschikt voor zowel de nabij verdediging als voor artillerievuur op grotere afstand. De filosofie achter een torenfort was dat de ronde vorm het meeste kanonvuur zou laten afketsen terwijl de toren zelf een enorme concentratie van verdedigend vuur zou kunnen herbergen.
Fort Honswijk is een van de grootste torenforten binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 1841 begon men met de bouw van een torenfort op de Noorderlekdijk ten westen van Honswijk. De toren telde drie verdiepingen met op het dak een open batterij. Hiermee werd voorkomen dat een vijand over de Lek of over de dijk in het geïnundeerde gebied naar het westen kon oprukken. In1848 was het fort gereed. In de jaren tachtig van de 19e eeuw werd het fort ingrijpend gewijzigd. De komst van de brisantgranaat en betere en zwaardere kanonnen maakte het bakstenen fort kwetsbaar. De bovenste verdieping die van grote afstand doelwit kon zijn, werd afgebroken en aan de oostzijde van de toren werd een contrescarp galerij gebouwd voorzien van aanaarding. Deze renovatie werd tussen 1878 en 1881 uitgevoerd.
Voor het 2e deel van het programma lopen we richting Fort Werk Aan de Korte Uitweg (WKU), waar we de lunch gebruiken. Fort WKU is een klein fort dat tussen 1873 en 1879 is gebouwd. Het bestond uit een bomvrije kazerne, een loods, een munitiemagazijn en buiten de gracht een fortwachterswoning. Fort WKU behoort tot de Stelling van Honswijk en ligt op één km afstand van Fort Honswijk. Tussen het werk en Fort Honswijk ligt een beschut liggende weg met parallel eraan een aarden wal over een lengte van 850 meter. Aan de andere zijde van de aarden wal loopt het inundatiekanaal. Over deze weg lopen we van Fort Honswijk naar Fort WKU.
Na op Fort WKU rondgekeken te hebben lopen we via de Blokhovenpolder terug naar het parkeerterrein bij Fort Honswijk. De Blokhovenpolder fungeerde binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie als inundatiegebied. Een groot deel van de polder kon onder water worden gezet ( geïnundeerd) om de vijand de doorgang te bemoeilijken.

Programma

P.S. tijden zijn bij benadering

 • 10.00 – 10.15 uur Aankomst Parkeerterrein Fort Honswijk (eigen vervoer)
 • 10.15 – 10.45 uur Koffie
 • 10.45 –  12.00 uur Rondleiding Fort Honswijk
 • 12.00 – 12.30 uur Wandeling naar Fort Werk Korte Uitweg (WKU) langs Inundatiekanaal
 • 12.30 – 13.30 uur Lunch restaurant Fort WKU
 • 14.00 – 15.30 uur Na bezichtiging Fort WKU via de Blokhovenpolder richting parkeerterrein Fort Honswijk

Aanmelding

 • De deelnemers aan Lopen langs de Linie hadden de eerste voorkeur voor aanmelding. Deze sessie heeft inmiddels plaatsgevonden. Nu staan de nog beschikbare plaatsen open voor de overige Power-Amersfoort deelnemers.
 • Aanmeldingen via het aanmeldingsformulier hieronder.
 • Het aanmeldingsformulier is vanaf 13 april beschikbaar.
 • Doordat Fort Honswijk moeilijk te bereiken is met het OV, reizen we met eigen vervoer. Het adres van Fort Honswijk is Lekdijk 58, 3998 NJ Schalkwijk.
 • Geef bij je aanmelding niet alleen je eigen naam (voornaam + achternaam), emailadres en (mobiel) telefoonnummer op, maar vermeld ook in het opmerkingenveld of je over een eigen auto beschikt, of je met iemand wilt meerijden en in welke wijk van Amersfoort (dorp in de omgeving van Amersfoort) je woont om onderling afspraken te kunnen maken inzake het meerijden.
 •  Zorg voor goede en waterdichte wandelschoenen. Je doet mee op eigen risico.
 •  Door je aan te melden, geef je automatisch toestemming om je gegevens (naam, e-mailadres, telefoonnummer en opmerkingen) te mogen delen met de overige deelnemers van deze culturele zwerftocht.
 •  De kosten voor de gids bedragen € 7,00 p.p. Overige kosten zoals vervoer en lunch zijn voor eigen rekening. We hebben hem waarschijnlijk niet nodig, maar neem voor de zekerheid je museumkaart mee.
 • • Zowel dinsdag 30 mei als donderdag 1 juni 2023 lunchen we in het restaurant van Fort WKU. De kosten voor de lunch à la Carte betaalt iedereen zelf in restaurant fort WKU na afloop bij de kassa

Met vriendelijke groet,
De organisatoren van Lopen langs de Linie:
Wil Reijs
Bertie Schonk


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen