Middellange Wandeling langs Valleikanaal naar Woudenberg


2 plaatsen beschikbaar

Datum/Tijd: do 27 juli 2023, 09:00 - 13:00

Ja, deze wandeling liepen we ook een jaar geleden. Maar het is zo’n mooie en onstspannen wandeling met prachtige uitzichten over het oer-Hollandse,  zomerse landschap!

We vertrekken om 9:15 uur vanaf de bushalte Nabuccostraat, aan de Verdiweg, en lopen vandaar direct naar het Jaagpad langs het Valleikanaal.  Syntus Stadsbus lijn 8 vertrekt om 9:02 vanaf het Centraal Station en komt om 9:15 bij de halte Nabuccostraat. Je kunt natuurlijk ook elders opstappen of op eigen gelegenheid komen (laat dat svp even weten).

We blijven eerst even op het Jaagpad aan de oostzijde van het Valleikanaal. Daarna lopen we steeds over de dijk aan de Westzijde. Van daar hebben we een mooi uitzicht over het typisch Hollandse, intens groene landschap van deze streek. We pauzeren bij Theehuis Mon Chouette en lopen daarna door tot de provinciale weg van Scherpenzeel naar Woudenberg, waar we bij de halte Pothbrug de bus naar Amersfoort Centraal pakken. Lijn 80 rijdt elk half uur en komt b.v. om 12:32 of 13:02 aan bij het station.

De wandeling is 11 km lang,  vrijwel geheel over vlak terrein (wel over een hekje stappen en even omhoog lopen) en wordt begeleid door Martin de Graaf.

Aanmelding via onderstaand formulier. Je kunt eventueel op de wachtlijst komen, als de groep vol is. Als je je bij nader inzien moet afmelden, dan graag een bericht naar martindegraaf@gmail.com of 0641871399.

Het Valleikanaal is vlak voor de tweede Wereld Oorlog aangelegd en loopt van Rhenen naar Amersfoort, waar het zich samenvoegt met de Eem.  De aanleg had drie doelen: werkverschaffing in de vooroorlogse periode, afvoer van water uit de Gelderse Vallei en versterking van de Grebbelinie. De Grebbelinie werd in de achttiende eeuw aangelegd ter bescherming van Holland (zeg, de Randstad)  tegen aanvallen uit het Oosten, in eerste instantie van de Fransen. Het ging om een dijk met verdedigingsweken en de mogelijkheid om, aan de oostkant een deel van de Gelderse Vallei te laten onderlopen: de waterlinie Helaas, in 1775, toen de Fransen daadwerkelijk binnenvielen, was de waterlinie bevroren en liepen zij simpel over het ijs.  De Grebbelinie raakte later in verval maar werd, vlak voor de tweede Wereld Oorlog, hersteld en gecombineerd met het Vallekanaal. Met name het deel ten zuiden van Amersfoort heeft daadwerkelijk de Duitse inval in 1940 gecompliceerd en enigszins vertraagd. Hier werden 700 Duitse militairen enkele tijd tegengehouden.

Later in de oorlog versterkten de Duitsers, met inzet van dwangarbeiders,  een aantal plaatsen van de Grebbeline. Dit werd nu de Pantherstellung, met als doel om een aanval van de geallieerden vanuit het oosten tegen te houden. En inderdaad hebben delen van deze stelling hun komst, en daarmee de bevrijding van de Randstad, met enkele dagen vertraagd.


Deze activiteit is al geweest
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen