Studiecyclus ‘Leven en kunst in de Romantiek’

Deze activiteit is volgeboekt
Datum/Tijd: wo 22 november 2023, 14:00 - 16:00

Van oktober 2022 tot en met februari 2023 heeft in twee groepen de cyclus Levenskunst plaatsgevonden. Leerzaam, plezierig en in sterke verbondenheid op het thema.

Na afsluiting van de levenskunstcyclus zijn we gaan nadenken over een nieuw thema. Het is niet als woordgrapje bedoeld maar wat oppopte was de verbinding tussen het leven en kunstuitingen in en over het leven. Onder het etiket ‘Leven & Kunst’ starten we in het najaar met een studie-kringachtige cyclus van 6 bijeenkomsten over de Romantiek.

De Romantiek heeft ons geraakt door het fantastische als roman te lezen boek Rebelse Genieën (2023) van Andrea Wulf. Zij verhaalt over de periode rond 1800 in Jena waar tot op de dag van vandaag bekende Duitse filosofen en schrijvers elkaar vonden en waar ze zich wentelden in de romantiek. Bekende namen waren  Fichte, de Schlegels, Novalis, Hegel, Schelling en natuurlijk Schiller en Goethe. Centrum van deze kring was Caroline Böhmer-Schlegel-Schelling, een autonome, vrije vrouw, “…muze, medewerkster, schrijfster, vertaalster en geliefde (van de Jena’ers August Wilhelm Schlegel en Schelling…”), zij was de dirigent van de Jena-symfonie.

De ontdekking van het ‘ik’ (Fichte) als de vrije geest en de verbeelding stonden in het middelpunt.  De subjectieve ervaring werd als uitgangspunt genomen. Hierdoor kwamen introspectie, intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding centraal te staan.

De wereld van deze romantici en hun invloed op de filosofie, literatuur, muziek en beeldende kunst willen we in drie bijeenkomsten en twee excursies samen verkennen.

De bijeenkomsten, m.u.v. de excursies, worden gehouden op woensdagen van 14 – 16 uur. We hebben de volgende planning:

 • Woensdag 22 november: aard, plaatsbepaling en kunstuitstraling van de Romantiek vanuit de schetsen in het boek Rebelse Genieën (verwacht wordt dat deelnemers dit boek lezen. Hard copy kost dan bij bijvoorbeeld bol.com € 39,99 en als e-boek € 14,99).
  Locatie: thuis bij Hannah Blom, Frederiklaan 16, 3818 KC Amersfoort.
 • Woensdag 20 december: focus op de filosofie, van Fichte tot Hegel en Nietzsche.
  Locatie: het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 NC Amersfoort.
 • Vrijdag 26 januari: een excursie-avond waarin muziek centraal staat. Het Wachter ensemble brengt een selectie romantische liederen. Met inleiding.
  Locatie: Sint Rochuskapel, Pothstraat 16, 3811 JL Amersfoort.
 • Woensdag 21 februari: focus op literatuur. Het idee is om Goethe’s ‘Het lijden van de jonge Werther’ maken we de overgang van ‘Sturm und Drang’ naar de Romantiek.
  Locatie: het Boekhuis, Zonnehof 12, 3811 NC Amersfoort.
 • Vrijdag 22 maart: een excursiemiddag waarin de schilderkunst centraal staat. Bezoek aan het Museum Panorama Mesdag / Mesdag Collectie in Den Haag. Onder begeleiding van kunsthistoricus Barry Heinrichs. Over tijdstip en precieze programma en route naar Den Haag volgt nog nadere informatie.
  Locatie: Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag.
 • Woensdag 24 pril: een open slot optie om in te vullen als daar n.a.v. de cyclus van 5 bijeenkomsten behoefte aan is.

AANMELDEN

Als je dit leuk, interessant, aantrekkelijk vindt, meld je dan aan via de POWER site. Wij streven naar een groep van maximaal 15 deelnemers. De kosten zijn € 25 voor het totaal, maar voor de excursies zal daar vanzelfsprekend nog een aantal euro’s bijkomen als het gaat om de huur van een locatie voor de muziekexcursie dan wel de begeleiding van de kunsthistoricus.

Wij zijn toenemend enthousiast geworden toen we over deze cyclus nadachten en hopen op bijval.

Vriendelijke groet,
Hannah Blom, Hans van Ewijk en Harry Weststeijn

 

Datum/Tijd: wo 22 november 2023, 14:00 - 16:00

Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt