Wat hebben kerk en slavernij met elkaar te maken? (Extern)

Datum/Tijd: di 12 maart 2024, 19:30 - 22:15

KERK EN SLAVERNIJ

De kerk is vanaf het eerste begin betrokken bij het Nederlands koloniaal slavernijverleden. Uit onderzoek blijkt dat kerken en dominees plantages en tot slaaf gemaakten bezaten. Slavenhandel en slavernij werd goedgekeurd of gedoogd. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis. Ook Amersfoort had ermee te maken.

12 Maart om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur Xaveriuskerk, ’t Zand 29, Amersfoort
In deze bijeenkomst gaan we met elkaar in gesprek om zicht te krijgen op de rol van de kerk en de impact op nazaten van tot slaaf gemaakten. Welke linken zijn er met Amersfoort?

Prof. Dr. George Harinck zal een boeiende inleiding over dit pijnlijke thema verzorgen. Hij is projectleider onderzoek Kerk & Slavernij bij de Protestantse Theologische Universiteit en aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Curaçao.
Nicole Terborg journalist, presentator, programmamaker en dagvoorzitter, leidt aansluitend het gesprek met het publiek.

Herdenkingsjaar gezamenlijk slavernijverleden Amersfoort. Meer informatie: www.amersfoort.nl ontketent.

Aanmelden
Meld je gratis aan door een mail te sturen naar: amersfoortontketent@amersfoort.nl  Bij voorkeur vóór 5 maart! We hopen op een grote opkomst van binnen en buiten de kerken in Amersfoort.

 

Tentoonstelling Kerk en Slavernij
Op zaterdag 9 maart om 10.30 uur wordt in de Xaverius kerk aan ‘t Zand 29 de tentoonstelling Kerk en Slavernij geopend. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot en met 6 april.

Openingstijden zijn te vinden op de website www.amersfoort.nl/ontketent.

Deze bijeenkomst en tentoonstelling zijn ter gelegenheid van het herdenkingsjaar slavernijverleden – 1 juli 2023 – 1 juli 2024 – georganiseerd door de Raad van Kerken Amersfoort samen met de gemeente Amersfoort, Kerk en Wereld en het 30 juni/1 juli comité.

 

 

Datum/Tijd: di 12 maart 2024, 19:30 - 22:15

Deze activiteit is al geweest