Wetenschap en Religie – Filosofisch Café ‘De Wereld van NU’


Deze activiteit is volgeboekt

Datum/Tijd: di 12 december 2023, 10:15 - 11:45

Indien volgeboekt, geef je onderaan dit bericht op voor de reservelijst

‘Wat zou er gebeuren met onze behoefte aan troost als we alleen maar de wetenschap tot onze beschikking hadden? Wat zouden we dan aan moeten met onze nachtelijke angsten? Hoe zouden we ons dan met onze sterfelijkheid kunnen verzoenen? Waar zouden we nog rust vinden en iets wat in de buurt komt van voldoening?’ (Bron: Hoe overleef ik de moderne wereld – Alain de Botton)

Geïnspireerd door en gebaseerd op het laatste boek van Alain de Botton (School of Life) filosoferen we in het Café ‘De Wereld van NU’ deze keer over ‘Wetenschap en Religie’ en wat dat voor ons betekent.

Café ‘De Wereld van NU’ is er elke tweede dinsdag van de maand (behalve in juli en augustus) en deze keer op dinsdag 12 december van 10:15 uur tot uiterlijk 11:45 uur in de gemoedelijke atmosfeer van Café Hemels (Langestraat 63), met een inloop vanaf 10:00 uur.

Café ‘De Wereld van NU’ laat zich het beste omschrijven als een sociaal café waar gefilosofeerd wordt. Elke maand is er een ander thema. In december  is ‘Wetenschap en Religie’ het thema. Wat zegt De Botton? Wat zegt de inleider? Wat denk je zelf? Café ‘De Wereld van NU’ staat voor lichtmoedig filosoferen met elkaar in dialoogvorm (luisteren naar elkaar) onder leiding van ervaren begeleiding, na een inleiding van maximaal een half uur door een deskundige spreker.

Onze gastspreker van deze maand is Martien Brinkman. Hij zal ons meenemen in het denken van Alain de Botton en ingaan op de verhouding wetenschap en religie. Sluiten die twee elkaar uit? Zijn het twee totaal verschillende werelden zodat elke vergelijking bij voorbaat mank gaat? Of vullen ze elkaar aan? Doet de een wat de ander niet kan en omgekeerd?

Martien E. Brinkman (1950) is emeritus hoogleraar theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en woont in Soest. Hij schreef over niet-westerse en westerse Jezusbeelden en richt zich de laatste tien jaar vooral op de verhouding religie-poëzie, een aandachtsgebied dat hij recent ook verwerkte in het boek Hoe mijn God veranderde. Een reisverslag (2022).

Zie ook De niet-westerse Jezus. Jezus als bodhisattva, avatara, goeroe, profeet, voorouder en genezer (2007); Jezus incognito. De verborgen Christus in de westerse kunst vanaf 1960 (2012) en Dicht bij het onuitsprekelijke. Veertien dichters over het onzegbare (2018).

Namens het team achter Café ‘De Wereld van NU’ heten we je van harte welkom,
Co Schop
Cora van Bergen
Henriëtte Coppes
Didi van der Hoeven
Joris Steentjes

Behalve voor de eigen consumpties, zijn er geen kosten aan deelname verbonden.

Aanmelden gaarne via onderstaand aanmeldformulier (reserveren geopend vanaf woensdag 15 november, 18:00 uur). Aanmelden is bijzonder gewenst vanwege de beperkte ruimte van onze locatie.

Reservelijst:  Als het Café  is volgeboekt, kun je je opgeven voor de reservelijst. Mail je naam en telefoonnummer naar Café ‘De Wereld van NU’. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je bericht.

Afmelden: kun je onverhoopt niet? Meld je dan zo snel mogelijk af via Café ‘de Wereld van NU’. Dan kan er misschien iemand anders deelnemen.

 


Deze activiteit is al geweest
Deze activiteit is volgeboekt
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen