Xaveriuslezing ‘Zoek het eens buiten de kerk!’ (Extern)


Datum/Tijd: za 20 januari 2024, 10:30 - 12:30

Op 20 januari organiseert het Spiritueel Cultureel Centrum in Amersfoort de (jaarlijkse) Xaveriuslezing.

De lezing is dit keer door Christa Anbeek, over het zoeken naar spiritualiteit en haar ervaring dat je die beter ‘buiten de kerken’ kunt zoeken, en hoe dan ….

Christa Anbeek is tien jaar hoogleraar remonstrantse theologie geweest aan de VU in Amsterdam. Momenteel bekleedt ze aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de leerstoel Women and Care for the Future, ingesteld door de internationale Graalbeweging.

In haar boeken ontwikkelde zij een theologie van de kwetsbaarheid. Haar boek De berg van de ziel werd in 2014 uitgeroepen tot het beste theologische boek van het jaar, haar boek Voor Joseph en zijn broer in 2019 tot het beste spirituele boek. Haar nieuwste boek heet Kwetsbaarheid omhelzen. Op zoek naar gemeenschappen met een hart.

Christa Anbeek heeft veel geschreven over verlies en rouw, deels uit eigen ervaring, en op grond van gesprekken met mensen die geliefden verloren. Zij schrijft over wanhoop en angst, maar ook over creativiteit en nieuwe mogelijkheden die in onzekere tussengebieden zichtbaar worden.

Anbeek heeft sterk ervaren dat er buiten de kerk vaak meer (zoeken naar) verbinding en spiritualiteit is dan binnen de kerken. Kerkleiders blijven maar bezig met het in stand houden van hun organisatie en theologie, terwijl je het juist moet aandurven om de grens naar het onzekere, het nog onduidelijke te passeren. Er is veel zoeken en ervaren in die grensgebieden, o.a. in ‘communities-with-a-heart’, gemeenschappen met lef. Welke rol kunnen die spelen bij het vinden van een nieuwe geloofsgemeenschap? Eén van de plekken waar daarnaar ‘geëxperimenteerd’ wordt, is de Internationale Graalbeweging.

Coreferenten Anna Walsma (predikant Brandpunt en voorzitter Raad van Kerken Amersfoort) en Walrick Halewijn (kleine zelfstandige in Amersfoort) zullen na de pauze vanuit resp. ‘binnen de kerken’ en ‘buiten de kerken’ reflecteren op de lezing van Christa Anbeek als begin van de discussie met de aanwezigen.

Zaterdag 20 januari 2024, 10.30-12.30 uur
Franciscus Xaveriuskerk, ’t Zand 29-31, Amersfoort 

Aanmelding via secretariaatscc@gmail.com          bijdrage € 10,00

 

 


Deze activiteit is al geweest

Externe organisatie

Deze activiteit wordt niet door Power georganiseerd, maar staat wel op onze kalender en in onze overzichten omdat we van mening zijn dat dit de Power deelnemers mogelijk zal aanspreken. Power Amersfoort heeft geen invloed op het programma en heeft geen verantwoordelijkheid bij de uitvoering van deze activiteit.
Design: Pixelliquid | Techniek: Kleine Stappen