Wandeldriedaagse Bergen aan Zee  28 – 30 januari  2020

Verslag van de wandeldriedaagse  Bergen aan Zee  28 – 30 januari  2020

Dinsdag 28 januari.

We vertrekken met drie auto’s, niemand heeft op het laatste moment hoeven af te zeggen, maar we zijn het er wel over eens dat we op deze dag met striemende regen nooit aan zo’n onderneming zouden zijn begonnen als die niet al weken geleden was afgesproken.

Na wat drinken in het hotel vertrekken we om kwart over elf voor onze eerste wandeling. Als we het hotel uitlopen slaat de westenwind met stortregen en windkracht 7 ons recht in het gezicht en we vragen ons af waarom we dit onszelf aandoen. Eenmaal op het harde strand en naar het zuiden lopend, blijkt het toch mee te vallen. Het gebulder van de zee is indrukwekkend en de schuimvlokken vliegen ons om de oren.

Voor we onze lunchplek in Egmond bereiken, krijgen we ook nog even een hagelbui en vanuit het restaurant maken we foto’s van de kitesurfers, die zich niet door het slechte weer laten afschrikken.

windsurfen

De terugweg uit Egmond loopt over een hoog duin met een uitkijktoren. Daarna een afwisselend, vrij open duingebied dat open wordt gehouden door grote grazers: paarden en runderen. Hier hebben we minder last van de wind, maar als we tegen kwart voor vijf terugkomen bij het hotel, voelen we goed dat we 16,5 km hebben gelopen. Een prima dag voor wie van uitwaaien houdt.

Woensdag 29 januari.

Uit het hotel lopen we de beboste duinen in. Hoog in de kronen van de bomen horen we nog wel de wind ruisen, maar zelf lopen we in de luwte. Na flink wat klimmen en dalen bereiken we het Buitencentrum van Staatbosbeheer in Schoorl, waar een lunchtafel is gereserveerd in restaurant IJgenweis. Door het grote venster heb je uitzicht op de duinen en door het linker raam is de trap te zien die we na de lunch zullen moeten beklimmen.

duintrap    

De klim is inderdaad geen peuleschil, maar terugkijkend heb je mooi zicht op het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

het duin op

Er volgt een mooie wandeling door open duingebied naar het strand bij Schoorl aan Zee en dan komt er weer een indrukwekkend  traject over het strand. Er staat iets minder wind dan gisteren, er is maar een enkele regen- of hagelbui en van tijd tot tijd breekt de zon door. De tegenlichtfoto’s naar het zuiden geven een heel andere beeld dan die naar het noorden.

donkere wolken

op het strand

Met de zee op de achtergrond is weer een ander verhaal, zoals op de groepsfoto is te zien.

groepsfoto

Bij Egmond aan Zee zijn er ook weer kitesurfers. Het loopt tegen vijf uur als we terug zijn bij het hotel. We hebben er dan ruim 20 km. op zitten.

kitesurfers

Donderdag 30 januari.   

Om half tien staan we gezakt en bepakt klaar en verlaten we hotel Victoria. We rijden naar Buitencentrum Schoorlse Duinen, waar de auto’s worden geparkeerd. Door een open duingebied lopen we naar Hargen aan Zee. Daar is voor de dijk van de Hondsbosse Zeewering 35 miljoen kuub zand opgespoten en zo zijn er nieuwe duinen en een binnenzeetje ontstaan.

Hondsbosse zeewering

We lunchen in paviljoen Struin in Camperduin en lopen dan terug naar Schoorl. Het is een pittig traject, met veel klimmen en dalen en mul zand, maar doordat we aan de rand van de duinen lopen, zijn er veel prachtige uitzichten op het binnenland.

duinafwaarts

Na de 12,5 km. van vandaag volgt er een afscheidsdrankje in het restaurant van het Buitencentrum en een dankwoord aan onze onvolprezen “reisleider” Ronald.